Monday, April 11, 2016

Patin petnaesti #18 - predlozi


U osamnaestom krugu igre Patin petnaesti okrećemo se proleću i zelenišu koje je ispunilo bašte i pijace. Predlozi su tri recepta u kojima je glavni sastojak spanać, a vi ćete glasanjem izabrati jedan:

1. REZANCI SA SPANAĆEM

Oprati, očistiti i malo posoliti 100 grama najboljeg spanaća, pa ga samleti na mašini za meso. U spanać dodati 2 cela jajeta, 1 žumance, malo sitna bibera i češanj tucana bela luka. Sve zamesiti oštrim brašnom kao i svake druge rezance, dobro testo izraditi i razviti koru. Iseći koru na trake pola santimetra široke i obariti ih u slanoj vodi. Čim rezanci isplivaju na površinu vode, oni su gotovi. Preliti ih mlakom vodom i metnuti da se ocede. U šerpi zagrejati mast, spustiti rezance na vrelu mast, promešati ih, izručiti na zdelu, preliti s malo kisele pavlake, a zatim služiti.


2. ČORBA OD SIRA I SPANAĆA

U loncu od četiri litra pristaviti vodu da vri, zatim spustiti u vodu sitno iseckanu vezu praziluka da se dobro skuva. Metnuti i 1 ljutu papriku. Iseći glavicu crna luka i metnuti je da se prži. Za to vreme očistiti 1 kilogram mlada spanaća, oprati ga, iseći na rezance i posoliti. Na već mekan luk staviti oceđen spanać da se dobro proprži. Napraviti zapršku od kašike brašna i aleve paprike i izručiti je u čorbu. Sad dodati i pržen spanać u čorbu i ostaviti ga da se skuva. Odvojiti ½ kilograma ovčjeg zrelog sira, propasirati ga i spustiti u čorbu da se dobro prokuva. Najzad čorbu začiniti s 2 jajeta na koja treba paziti da se ne progrušaju i zbog toga prilikom začinjavanja čorbu sasvim polako sipati, a jaja neprestano mešati varjačom.


3. NEZAVIJENE PALAČINKE OD SPANAĆA

Napraviti testo za palačinke od ½ litra mleka, ¼ kilograma brašna, 3 jajeta, masti u veličini oraha, malo soli, pa pržiti palačinke u tiganju na masti.

Nadev za palačinke praviti na ovaj način: pola kilograma spanaća obariti, ocediti od vode, pa samleti na mašini za meso. Napraviti tanku belu zapršku, metnuti spanać na zapršku, doliti malo mleka da se zaprška prokuva i da bude gusta. U masu dodati 3-4 umućena jajeta, ¼ kilograma kisele pavlake i dobro sa spanaćem izmešati. Uzeti kalup u veličini rasprostrte, nezavijene palačinke, staviti prvo jednu palačinku, namazati je dobro nadevom, zatim drugu i tako redom do kraja. Kalup završiti palačinkom. Spremljen kalup preliti jednim umućenim jajetom, u koje je usuto i malo kisele pavlake i malo masti, staviti u rernu da se zapeče i toplo služiti.



No comments: